perjantai 14. joulukuuta 2012


Joulun vakiot

Pekaanipähkinäviipaleita meillä on tarkoitus tehdä oikein urakalla yhdessä ystävämme kanssa. Näitä tehdään niin itselle kuin myös lasten ystäville lahjaksi ja pakataan kivoihin rasioihin. Muutama nuorten ystävistä on myös pyytänyt brownies-leivoksia lahjaksi, joten niitäkin varmaan tehdään joku päivä.

Pekaanipähkinäviipaleet

Murotaikina:
4 dl vehnäjauhoja
150 g pehmeää voita
1/2 dl sokeria
1 muna

Täyte:
250 g mantelimassaa

Toscaseos
1 1/2 dl(75g) hienonnettuja pekaanipähkinäviipaleita
 (älä hienonna liikaa, voi olla hieman isojakin paloja)
2/3 dl sokeria
75 g voita
1 1/2 rkl vehnäjauhoja
1 rkl maitoa


Nypi murotaikinan kaikki ainekset ja anna taikina levätä kylmässä hetki.
Jaa murotaikina neljään osaan ja kauli osat talouskelmun välissä n. 10x30 cm kokoisiksi levyksi.
Pyörittele mantelimassasta pitkiä tankoja ja asettele ne keskelle murotaikinalevyjä. Taita levyn reunat päälle. (olen aina ostanut kaksi manatelimassapötköä eli 1/2 pötköä per 1 levy. Laita taikinapitkot sauma alassuin uunipellille. Painele keskelle ura toscakuorrutusta varten. Paista pitkoja 8 min.200 asteessa. Sekoita toscakuorrutuksen ainekset kattilassa ja lämmitä varovasti sekoittaen, kunnes sakenee. Levitä kuorrute pitkojen uriin ja paista pitkoja vielä 7-8 min, kunnes kuorrute saa kauniin värin. Jäähdytä ja leikkaa n. 2 cm viipaleiksi.

Vadelmajäädyke

Tämä myös takuuvarma ja helppo tehdä pakkaseen valmiiksi

200 g vadelmia (n.4 dl)
3 keltuaista
1 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
(2-3 rkl marjalikööriä)
 
Hienonna sulaneet vadelmat soseeksi. (minä en kyllä yleensä ole soseuttanut, vaan sekoittanut vaan mukaan) Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä marjasoseeseen keltuais-sokerivaahto ja lopuksi kermavaahto. Halutessa voi lisätä vielä likööriä. (kannattaa laittaa, niin jäädykkeestä ei tule niin kovaa) Kaada seos kylmällä vedellä huuhdeltuun kakku tai jäädykevuokaan. (voi myös vuorata kelmulla).
 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti